Tiden på Neo

Start Uppåt

På den här sidan finns Linns dagbok från tiden på Neonatalavdelningarna vid Uppsala Akademiska Sjukhus och Sachsska Barnsjukhuset. Sidan slutade uppdateras när Linn skrevs ut den den 19/6 2003.

Sidan uppdaterades senast 2003-06-25

30/4 2003, Dag 0

Idag föddes vår lilla Pralin, Kerstin förlöstes genom kejsarsnitt klockan 10.50 och fram kom en liten tjej på 1485 gram och 40,5 cm.

Klockan 10.45 kördes jag ut ur operationssalen och 5 minuter senare kom barnläkarna ut med "Pralinen" till barnrummet utanför operationssalen. Efter lite hjälp med att få igång andningen kom det första skriket sedan följde utplacering av elektroder för övervaknings-EKG och givare för mätning av saturation (syremängden i blodet). Som nybliven pappa kunde jag stolt konstatera att jag fått en dotter ! För att se till att jag hade något att göra filmade jag en hel del, och tur var väl det för genom mina tårdrypande ögon kunde jag knappt se över huvud taget.

Linn packades in i varma dukar och placerades i transportkuvösen, "Limousinen", och kördes direkt ner till avdelning 95F, nyföddhetsavdelningen.

Vid ett blodprov senare på dagen visade det sig att hon hade mycket lågt blodsocker och fick därför glukosdropp. Matning sker via en sond direkt ner i magen, hon får ca 9ml mjölk varannan timme.

 

1/5 2003, Dag 1

Linn har idag tappat en hel del i vikt, är nu nere på 1305 gram.

Hon har däremot skött sig så fint att hon fått flytta från avdelning 95F till 95H, dvs. från intensivvårdsavdelningen till lättvårdsavdelningen. Det kändes lite läskigt att flytta från 95F med all övervakning till en avdelning med mindre personal. När vi väl kom till 95H visade det sig att miljön där förmodligen är bättre för Linn, det är lugnare, inte så många störningsmoment i form av larmande apparater och annat.

Kerstin blev ganska dålig idag, andnöd mm gjorde att hon fick syrgas och en barnmorska som hade kontinuerlig kontroll på henne. Jag filmade Linn en hel del, så att Kerstin också fick se lite av henne.

 

2/5 2003, Dag 2

Har tappat ytterligare vikt är nu nere på 1245 gram.

Ett blodprov visade på en ökad halt av billirubin i blodet. Det är ganska vanligt att för tidigt födda barn får detta eftersom levern ännu inte kan filtrera bort det.

Temperaturen i kuvösen sänktes med en halv grad eftersom Linn börjat bli lite väl varm. Hennes sockervärden är nu så pass stabila att blodprov bara tas 3 gånger per dyn mot tidigare 4, skönt med ett störningsmoment mindre...

Idag var Kerstin så pass kurant att jag kunde köra henne i rullstol ner till 95H ! Det känns viktigt att Kerstin har mycket kontakt med Linn eftersom hon knappt sett henne de tidigare dagarna.

 

3/5 2003, Dag 3

Dagens vikt: 1230 gram.

"Rullade" ner Kerstin till Linn som fick ligga på hennes bröst i en dryg timme.

 

4/5 2003, Dag 4

Vikt 1215 gram.

Nu börjar mammas mjölkproduktion komma igång, Linn har fått sitt första mål enbart bestående av "mammamat" !

 

5/5 2003, Dag 5

Vikt 1195 gram.

Hon har idag fått flera mål med "mammamat", det är bra för nu börjar det bli dags att sluta tappa vikt.

 

6/5 2003, Dag 6

Vikt 1250 gram.

Äntligen en viktuppgång! Nu har vi brutit den nedgående trenden, känns oerhört skönt !

Vi hade ett samtal med barnläkaren idag som i stort bekräftade det vi anade, nämligen att Linn är en stark tjej som inte visar på några som helt problem än! Även om syrrorna och sköterskorna säger det allt som oftast har vi haft lite svårt att tro på det. Linn är nu en vecka gammal, i och med det är den mest överhängande risken för komplikationer borta.

 

7/5 2003, Dag 7

Vikt 1270 gram.

 

8/5 2003, Dag 8

Vikt idag: 1295 gram.

Nu har mammas mjölkproduktion kommit igång på allvar, Linn har enbart fått "mammamat" idag.

 

9/5 2003, Dag 9

Dagens vikt 1330 gram.

Vi pratade idag med en kurator som hjälper oss att få styr på dom praktiska detaljerna. Jag kommer att kunna bo på patienthotellet under den tid jag är i Uppsala eftersom jag inte kommer att kunna bo hos Kerstin när hon skrivits ut.

 

10/5 2003, Dag 10

Dagens vikt 1375 gram, hon jobbar sig sakta upp !

 

11/5 2003, Dag 11

Idag har hon ökat med ytterligare 15 gram till totalt 1390.

Idag åkte pappa Anders hem till Stockholm för att ta hand om katter och vara lite socialt stöd till faster Jenny som ställt upp med "markservicen" på hemmaplan. Det kändes tungt att lämna Kerstin och Linn ensamma kvar på Ackis men jag ser fram emot att få träffa dom igen mot slutet av veckan.

 

12/5 2003, Dag 12

Idag han Linn gått upp lite till, hon har ökat med 30 gram till 1420!

Nu är det inte långt kvar till födselvikten på 1485 gram !
Läkarna har också valt att ändra hennes kostintag, numera får hon mat var tredje timme, idag 32 ml per mål. Dom har också tagit bort den permanenta sonden och sätter en ny för varje måltid. Det är för att det ska bli lättare för henne att snutta på bröstet. Så småningom ska hon ju kunna äta själv!

I kuvösen har fuktigheten sänkts till 40% och temperaturen har sänkts till 28 grader. Vi har också fått beskedet att hon troligen kommer att få flytta ut ur kuvösen under veckan för att läggas på en värmemadrass, känns som ett otroligt steg framåt !

 

13/5 2003, Dag 13

Dagens vikt 1440 gram

Linns första namnsdag som firades med att få flytta ut ur kuvösen ! Numera ligger hon i en vanlig säng med värmemadrass, det känns som ett mycket stort steg framåt, nu är det slut med bökandet med blöjbyte inne i kuvösen !

 

14/5 2003, Dag 14

Dagens vikt 1510 gram, nu har Linn kommit över födselvikten !

Nu diskuteras flytt (igen). Eftersom nyföddhetsavdelningen på Akademiska i Uppsala ska byggas om är det inte säkert att dom har plats för Linn from mitten av nästa vecka. Vår erfarenhet av tidigare flyttar har inte varit särskilt bra så jag försöker att engagera mig så mycket som möjligt för att få flytta hem till ett Stockholmssjukhus. Vi får väl se hur det går ...

15/5 2003, Dag 15

Dagens vikt 1525 gram. Hon har även blivit mätt, 42 cm !

Nu är flytten bestämd, i morgon förmiddag flyttas Linn till Södersjukhuset. Samtidigt som det ska bli skönt att få henne lite närmre hemmet och jobbet känns det lite tråkigt att lämna Uppsala när vi lärt känna personalen och vice versa.

 

15/5 2003, Dag 15

Idag flyttades Linn till Stockholm och Sachsska barnsjukhuset. Vi trodde att hon skulle hämtas i Uppsala vid 9 - 9.30. Klockan kvart i åtta fick vi meddelandet att dom skulle komma kvart över åtta. Viss panik utbröt eftersom det var en del saker vi ville ha gjorda innan flytten.

Transporten gick med ambulans de 8 milen till södersjukhuset, Linn sov obekymrat hela vägen. Under kvällen hade Linn lite svårt med syresättningen och man diskuterade att sätta in lite syrgas. Det kändes lite jobbigt att åka hem, dels eftersom det var vår första natt när ingen av oss skulle vara med Linn och dels för att hon hade problemen med syresättningen. Vi ringde till avdelningen vid midnatt och fick reda på att allt så bra ut. Under natten blev syresättningen bättre och på morgonen kunde saturationsmätaren helt tas bort.

 

17/5 2003, Dag 17

Dagens vikt 1600 gram !

Första hela dagen på SÖS. Sakta men säkert kommer vi in i de nya rutinerna, på SÖS gör man samma saker som i Uppsala men ibland på lite olika sätt vilket man måsta vänja sig vid.

Vi har upplevt miljön här som lite stökigare än i Uppsala, det är mer ljud och ljusare. Det beror troligen på att vi nu (igen) ligger på en intensivavdelning eftersom lättvården på SÖS är full. Så snart det blir plats får vi flytta, förhoppningsvis till en lugnare miljö.

Idag har i hunnit ordna lite praktiska saker, som att beställa en barnvagn t.ex. Vi blev ju av med den sista månaden då vi skulle ha fixat allt sånt, så vi får ta det lite pö om pö.

 

18/5, Dag 18

Idag fick Linn flytta in till lättvårdsavdelningen som jag trodde låg en bit bort. Det visade sig vara rummet bredvid...

Det är lite lugnare där i och med att det inte kommer nya barn lika ofta och det inte är lika mycket spring. Annars bestod dagen i stor utsträckning av att komma in i rutinerna med blöjbyte, matning och att "sitta känguru".

 

19/5, Dag 19

Dagens vikt 1670 gram.

Första riktiga vardagen på SÖS. Kerstin tillbringade större delen av dagen med Linn medan jag fick ett par timmer efter jobbet. Läkarna bestämde sig för att ändra Linns övervakning, från EKG och andning till att bara mäta puls och syresättning. Det betyder i praktiken att hon inte längre har elektroderna fästa vid bröstkorgen, hon har däremot fått tillbaka "saturationsklämman" på foten som är lite obehaglig eftersom den klämmer åt lite. Man får byta fot ungefär var fjärde timma.

 

20/5, Dag 20

Linn vägs nu bara på måndagar, onsdagar och fredagar, därför blir det ingen daglig viktnotering längre.

Nu har matransonen ökat ytterligare något, 37 ml var tredje timma. Vi pratade också med "Linns" sjuksyster idag (hon har fått en utpekad kontaktperson) om ett samtal med läkaren. Det blir troligen i övermorgon och det är mest för att prata lite om framtiden och vad vi kan se fram emot.

Tvillingparet som ligger bredvid Linn får troligen åka hem på söndag, tänk när den dagen kommer när Linn får åka hem...

 

21/5, Dag 21

Dagens vikt 1765 gram, det går stadigt framåt !

Idag fyller Linn 3 veckor, det firades med att öka matransonen med ytterligare 1 ml till 38 och att barnbidraget kom! Jag hade helt glömt bort att det fanns något sådant så det var en glad överraskning.

Kerstin har i vanlig ordning varit på SÖS från ca kl 9 till runt 17 när jag kom och avlöste. Jag (också i vanlig ordning) satt med Linn fram till 8-tiden. Hon har haft lite problem med saturationsklämman, hon har fått lite blåmärken på högerfoten, så nu sitter den omväxlande på vänster fot och någon av hennes händer tills högerfoten repat sig.

Vi fick idag reda på att Linn troligen kommer att genomgå en rutinmässig ögonundersökning, det finns tydligen blodkärl i eller bakom ögat som kan fortsätta att växa vilket i sin tur kan innebära att synen försämras. Det kan relativt enkelt åtgärdas med någon form av laser. Vi kommer nog att få reda på mer under morgondagens samtal med läkaren.

 

22/5, Dag 22

Idag verkar Linn ha börjat förstå det här med amning, hon har snuttat betydligt mer målmedvetet än tidigare. Än är det väl långt kvar till dess hon får i sig ett helt mål genom amning men trägen vinner...

Vi hade läkarsamtal idag och det var som vanligt, Linn sköter sig utmärkt, hon har gått upp 200 gram på 5 dagar vilket tydligen är väldigt mycket. Hon kommer att gå igenom ögonundersökningen under nästa vecka eller veckan efter det. Enligt läkaren är det mycket ovanligt med problem hos barn födda i vecka 31 men man gör testet rutinmässigt hos barn födda före vecka 32. Linn kommer också att få hand- och fotleder röntgade för att kontrollera att hennes skelett utvecklas som det ska. Gör det inte det kan hon få kalktillskott, även det mycket ovanligt för barn födda i v 31. Vi fick också reda på att hon kommer att få järntillskott med början i nästa vecka.

 

23/5, Dag 23

Dagens vikt 1845 gram.

Nu har Linn fått lämna värmebädden. Hon är så pass bra på att själv reglera värmen att det nu räcker med ett fårskinn under lakanet. Ytterligare ett steg mot hemkomsten !

Nu har det redan gått en vecka sedan vi flyttades till Södersjukhuset och vi har börjat få in rutinerna. Kerstin åker in på morgonen vid 9-tiden och är med Linn fram till 17.30. Jag brukar komma från jobbet vid straxt efter 16 och är hos Linn fram till ca klockan 20. Det blir långa dagar men det känns viktigt att vara med henne så mycket som möjligt. Vi börjar också komma in i rutinerna och arbetssättet på SÖS, det skiljer sig lite från Uppsala men det fungerar bra här också.

 

24/5, Dag 24

Linn gör vissa framsteg på amningsfronten och har idag fått i sig någon ml på egen hand.

Idag fick vi ta med Linn in på ett av föräldrarummen och ha henne helt för oss själva. Det kändes lite konstigt att inte ha personalen ständigt närvarande och det gav en föraning av hur det kommer att vara när hon kommer hem.

Idag var det också badpremiär, Kerstin badade Linn med assistans av Annbritt, en av barnsköterskorna. Det gick helt enligt planerna och eftersom barnen badas en gång i vecka blir lördagar Linns bad-dag. Badad och klar fick hon sina första egna kläder som hon fått av faster Jenny !

 

25/5, Dag 25

Nu händer det saker hela tiden.

Idag blev Linn av med saturationsmätaren vilken ersattes av en "apnédosa". Den håller reda på hur långt det är mellan andetagen, om det blir mer än 20 sekunders uppehåll larmar den. Eftersom andningscentrum i hjärnan inte är helt utvecklat förrän i vecka 36 kan barn innan dess "glömma av" att andas vilket kallas för apné. Linn har aldrig haft några problem med apnéer men hon får ha dosan för säkerhets skull.

Idag fick vi också ta en vända med Linn på egen hand, utanför sjukhuset! En av sköterskorna, Carina, gjorde i ordning en barnvagn åt oss med ett skinn i botten och täcke över. Linn fick en extra body (stor som ett mindre tält) utöver den hon redan hade och en mössa. Vi var ute i ca 1 ½ timme, det kändes mycket märkligt, alla andra betedde sig som vanligt och verkade inte fatta att ett underverk låg i vagnen ...

 

26/5, Dag 26

Dagens vikt: 1970 gram.

Vid läkarundersökningen idag konstaterade man ett mycket svagt blåsljud. Det innebär att "Ductus" inte har stängts riktigt. När barnet ligger i magen syresätts blodet genom moderkakan i stället för i lungorna, ductus är ett blodkärl som låter blodet passera förbi lungorna och som automatiskt skall stängas i och med födseln. På många för tidigt födda barn stängs inte ductus, det kan medicineras och i värsta fall opereras. I Linns fall är blåsljudet knappt förnimmbart och kommer med stor sannolikhet att försvinna av sig självt.

 

27/5, Dag 27

Dagens vikt: 2010 gram!

Nu har Linn sprängt 2-kilosvallen, det firades med en liten flagga på Linns pulpet !

 

28/5, Dag 28

Dagens vikt: 2040 gram.

Idag fick vi reda på att Linn kommer att få komma hem på söndag !!!

Det kallas Tidig hemgång, eller Hemsjukvård och innebär att Linn fortfarande är inskriven på Sachsska och kan åka dit om det skulle hända något men vårdas normalt hemma hos oss. Varje måndag, onsdag och fredag kommer en syster hem till oss och tittar till Linn. Även om det känns lite läskigt att ta hem henne tror jag att det kommer att vara bra både för henne och oss. sannolikheten för att amningen skall komma igång är större om hon får vara med Kerstin dygnet runt.

 

29/5, Dag 29

Dagen till ära tog vi en promenad igen, det blåste ordentligt och var lite busigt väder, men inget regn.

Linn fick träffa släkten för första gången, vi var och fikade med "morbror och moster" och kusin Sarah. Linn har börjat få järntillskott i maten, det innebär att hon troligen kommer att få lite problem med magen, järntillskottet medför att man blir lite hård. Hon har varit lite grinig i samband med matningen vilket troligen har med järnet att göra. Hon har börjat förstå sina hungerkänslor nu, det märks, hon påkallar ordentligt med uppmärksamhet när hon är hungrig. Däremot kan hon förmodligen inte känna skillnad på att vara hungrig och att ha ont i magen pga järnet så såfort magen kärvar vill hon äta ....

 

30/5, Dag 30

Dagens vikt 2140 gram.

Idag blir första gången vi tillbringar en hel natt med Linn. Det är någon form av invänjning, dom vill att vi ska bo med henne en natt på avdelningen innan hemvården tar vid. Idag har hon lärt sig att dra ut sonden, mycket påpassligt eftersom det är en av de få sakerna vi inte kan göra själva sedan ... En av systrarna berättade om en pappa som kom in sex gånger en natt för att få sonden satt...

 

31/5, Dag 31

Nu har den första natten med Linn avverkats, det är synd att säga att det blev mycket sömn. När hon hade sina ljud för sig låg jag vaken och undrade vad de betydde och när hon inte lät var jag tvungen att kolla om hon andades. Till slut somnade jag i alla fall, Kerstin skötte det mesta av "arbetet" under natten, jag fick ta morgonmålet klockan 6.30. Efter det somnade vi alla tre i sängen !

 

1/6, Dag 32,

Dagens vikt är 2220 gram.

Idag är det hemgång! Helt plötsligt känns det faktiskt som vi är en familj. Även om jag inte har tänkt på det tidigare (vi har ju ingen erfarenhet direkt) så har familjekänslan inte infunnit sig tidigare.

Vi packade in Linn i ett antal mycket för stora klädesplagg, vi ville ju inte att hon skulle frysa, och åkte hem i den lånade bilbarnstolen. Väl hemma var det i princip omedelbart dags för blöjbyte på det i all hast arrangerade skötbordet i tvättstugan (det skall byggas ett riktigt så småningom men det har inte riktigt hunnits med). Efter blöjbyte var det mat och efter det läggdags i korgen som farmor ordnat.

Sakta kommer vi väl in i rutinerna även hemma, just nu ligger Linn i min famn och halvsover.

 

7/6, Dag 39,

I morgon är det en vecka sedan Linn fick komma hem på hemsjukvård. Den här tiden har inneburit en rätt stor omställning (därav det blygsamma rapporterandet här) med lite eller obefintligt med sömn och massor av funderingar och rutinändringar.

Varje måndag, onsdag och fredag kommer Mette från Hemsjukvården och tittar till oss, mig och Kerstin nästan lika mycket som Linn... Hon väger Linn varje gång (i går vägde hon 2320 gram) och bättrar ibland på tejpningen av sonden.

Linn har faktiskt börjat förstå det här med amning, i går och i förrgår ammade hon faktiskt flera hela mål på egen hand! Snart kommer hon att kunna förse sig helt på egen hand och då försvinner sonden.

Det har varit ganska varmt de senaste dagarna, även för Linn. Det har bland annat visat sig på att hon varit onormalt slö. Vi blev först lite oroliga för att hon hade fått någon infektion och ringde in till Sachsska för att kolla. Det visade sig vara helt normalt för henne att bli slöare av värmen, det kändes i alla fall skönt att ha möjligheten att ringa in och kolla med expertisen.

 

13/6, Dag 45,

Nu har Linn snart varit hemma i två veckor och hon har skött sig bra. Eftersom amningen har kommit igång på allvar (och vikten stadigt gått upp, hon väger nu 2500 gram!) ville Mette att vi skulle ta bort sonden idag. Det kändes lite väl tidigt så den får sitta kvar över helgen för säkerhets skull. Om amningen fungerar bra kommer sonden att tas bort på måndag.

 

15/6, Dag 47,

Idag togs sonden bort, Linn har fortsatt att gå upp i vikt enbart på amningen. Om allt fungerar som det ska under veckan kommer hon att bli utskriven från Sachsska på torsdag !

 

19/6, Dag 51,

Utskrivning, idag väger Linn 2655 gram och är 46,5 cm lång !

Idag skrevs Linn ut från Sachsska Barnsjukhuset. Vid utskrivningen undersöktes bland annat det blåsljud på hjärtat som man tidigare hittat. Eftersom blåsljudet kvarstår kommer Linn att få sitt hjärta undersökt med ultraljud för att man ska hitta orsaken till ljudet.